Schoolboeken tegen de leugen over klimaat

Donald Trump gelooft niet in klimaatverandering, maar wil wel zijn golfbaan beschermen tegen zeespiegelstijging.

 

Het is natuurlijk maar een bescheiden nieuwsje. In Portland in de Amerikaanse staat Oregon heeft het bestuur van de openbare scholen in de stad een resolutie aangenomen om lesmateriaal waarin klimaatverandering wordt betwijfeld voortaan uit scholen te weren (lees bijvoorbeeld hier en hier). Klimaatverandering is een feit, aldus de resolutie, en wordt (mede) door mensen veroorzaakt.

Klinkt logisch, zou je zeggen. Want dat de aarde opwarmt valt niet te ontkennen, en dat de uitstoot van broeikasgassen daarmee te maken heeft, evenmin.

Maar de resolutie vraagt niet alleen om een onderzoek naar de gebruikte literatuur en hoe klimaatverandering daarin wordt beschreven. Het bestuur wil ook dat in de teksten ‘de ernst van de klimaatcrisis’ duidelijk wordt. En dat er een curriculum wordt ontwikkeld met educatieve mogelijkheden om ‘klimaatverandering en klimaatrechtvaardigheid’ aan te pakken.

Conservatief

Dat zou in Nederland al (te) vergaand zijn, laat staan in de Verenigde Staten. De reacties bleven dan ook niet uit. Bij het uiterst conservatieve Heartland Institute vroegen ze zich af of er misschien openbare boekverbrandingen gingen plaatsvinden. En The Federalist schreef:

The only thing that’s really interesting about this story is the way the “science” mask is coming off. If the Left really wanted to guard its reputation jealously as the Party of Science, it wouldn’t do this. It’s too blatantly obviously un-scientific and anti-scientific. But what if it just wanted to use science as a slogan, to steal its well-earned credibility to revive its discredited pseudo-science of Marxist economics and to give itself an excuse to persecute dissenters? Well then, this is exactly the sort of thing it would do.

The Guardian had vorig jaar een verhaal over hoe in Californië leerlingen worden misleid met verhalen over de opwarming van de aarde, waarin op een subtiele manier de indruk wordt gewekt er misschien wel eens sprake zou kunnen zijn van klimaatverandering. Maar dat die zeker ook wel eens positieve effecten zou kunnen hebben.

In de VS blijft klimaat voor bittere verdeeldheid zorgen. Donald Trump, presidentskandidaat voor de Republikeinen, zegt dat hij ‘geen groot gelovige is’ in klimaatverandering, sterker nog, het is allemaal een verzinsel:

 

Een verzinsel van China, wel te verstaan. Dat land zou uit concurrentieoverwegingen klimaatverandering gebruiken om Amerikaanse bedrijven weg te lokken. Trump, die onlangs een scepticus als energieadviseur benoemde, heeft al laten weten dat hij wil heronderhandelen over het klimaatakkoord van Parijs als hij president zou worden.

Des te opmerkelijker dat Politico ontdekte dat Trump een aanvraag heeft ingediend om kustbescherming aan te leggen bij zijn golfbaan omdat volgens de aanvraag erosie en zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering zijn investering bedreigen.

 

Nrc - Paul Luttkhuis (24 mei 2016)


Exxon slaat hard terug

Oliemaatschappij Exxon ligt zwaar onder vuur omdat het kennis over klimaatverandering zou hebben achtergehouden. Nu proberen Republikeinen het onderzoek naar Exxon te ontwrichten.

 

De veldslag over het (on)gelijk van oliemaatschappij Exxon woedt in de VS in volle hevigheid. In september 2015 schreven de website Inside Climate Change en de krant Los Angeles Timesdat Exxon al in de jaren zeventig de risico’s van klimaatverandering kende.

Onderzoekers van het bedrijf vermoedden dat de opwarming onomkeerbaar was, dat de mens er met zijn uitstoot van broeikasgassen mede de hand in had en dat die wetenschap wel eens een drastische reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen zou kunnen vereisen. Geen fijne boodschap voor Exxon, dat begreep de directie maar al te goed.

Bij de top van het bedrijf hielden ze het er voorlopig op, dat het allemaal nog onzeker was. Naarmate de jaren vorderden, verdween het klimaatonderzoek in steeds diepere lades en kregen degenen die klimaatverandering niet als een groot probleem zagen de overhand. uiteindelijk werd het bedrijf een van de grootste Amerikaanse financiers van de ontkenners.

 

Tabaksindustrie

Leek dat niet verdacht veel op wat de tabaksindustrie jarenlang had gedaan? Ook daar werd tegen beter weten in de schadelijkheid van roken ontkend. Vaak met behulp van wetenschappers die bereid waren iedere conclusie te trekken waarvoor ze voldoende betaald kregen.

De procureur-generaal van New York – gesteund door collega’s uit een stuk of tien andere staten, allemaal Democraten – zagen aanleiding voor een onderzoek. Heeft Exxon de feiten bewust verdraaid en zijn klanten en aandeelhouders daarmee voorgelogen? Zo ja, is dat dan een reden voor een schadevergoeding of een boete?

Inmiddels vecht Exxon hard terug. Althans, het bedrijf laat terugvechten via zijn Republikeinse steunpilaren - volgens het public accountability Initiative allemaal politici die gesteund worden, ook financieel door Exxon. De voorzitter van de wetenschapscommissie van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Lamar Smith uit Texas – op zijn beurt gesteund door andere Republikeinen in die commissie – is een onderzoek begonnen naar het onderzoek van de procureurs.

Smith ontdekte dat milieugroepen in 2012 in San Diego twee dagen bijeen waren geweest om te kijken welke lessen ze konden leren van de werkwijze van de tabaksindustrie. Kon de manier waarop die industrie langs juridische weg in het nauw werd gedreven niet ook op de oliemaatschappijen worden toegepast?

Smith vroeg zich af of de milieuorganisaties sindsdien de Democratische procureurs niet voor hun klimaatkarretje gespannen hadden:

‘to act under the color of law to persuade attorneys general to use their prosecutorial powers to stifle scientific discourse, intimidate private entities and individuals, and deprive them of their First Amendment rights and freedoms.’

Om daar achter te komen eiste hij de complete e-mailwisseling en documentatie sinds 2012 tussen vertegenwoordigers van de zeventien betrokken procureurs en de acht milieugroepen. Die hebben intussen geweigerd (lees hier en hier). Zo schreef het advocatenkantoor Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan namens de klimaatactivisten van 350.org:

In a democracy built on principles and the rule of law, 350.org cannot in good faith comply with an illegitimate government request that encroaches so fundamentally on its and its colleagues’ protected constitutional rights. [...] Because your letter does not and cannot provide any legitimate justification for this infringement upon First Amendment rights, our client respectfully declines to provide documents in response.

Een woordvoerder van Eric Schneiderman, de New Yorkse procureur, noemde het opmerkelijk dat een Congres dat weigert actie te ondernemen tegen klimaatverandering nu ineens wel probeert een belangrijk onderzoek naar mogelijk misdadige bedrijfspraktijken van een oliemaatschappij te verstoren.

Moedwillig

Je vraagt je inderdaad af waarom Exxon en de zijnen eigenlijk zo moeilijk doen over het onderzoek, als ze niks te verbergen hebben. Het bedrijf deed onderzoek naar klimaatverandering. Prima, zou je zeggen. Alleen als er in de archieven informatie ligt waaruit zou blijken dat Exxon moedwillig kennis heeft achtergehouden en daarmee zijn aandeelhouders en – wie weet – de VS zelf in gevaar heeft gebracht, heeft het bedrijf een probleem.

Dit is hoe het conservatieve Heartland Institute naar de zaak kijkt:

Exxon’s top management received differing opinions on global warming. No matter which way they decided the issue, they would be agreeing with some of their consulting scientists and disagreeing with others. To say that Exxon management covered up or lied about global warming because some of their scientists agreed with them and other disagreed is like saying the United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is covering up and lying about global warming because some of IPCC’s own scientists disagree with the assertion of IPCC’s top brass that humans are causing a global warming crisis.

Als het zo ligt, hoeft Exxon zich geen zorgen te maken.

Overigens beginnen ook de aandeelhouders zich te roeren. Niet over de geschiedenis, maar meer over de toekomst. Woensdag werd op de aandeelhoudersvergadering een motie aangenomen, waarin staat dat een minderheid van de aandeelhouders het recht hebben mensen voor te dragen voor het bestuur.

De huidige directie had de motie ontraden, uit vrees voor een te grote invloed van belangengroepen. Maar de aandeelhouders hebben er toch mee ingestemd. Een andere motie, waarin werd gevraagd om een duidelijke strategie met het oog op het klimaatakkoord van Parijs, werd slechts gesteund door 38 procent van de aandeelhouders en haalde het daarmee niet.

 

Nrc - Paul Luttikhuis (3 Juni 2016)


Franse premier: water in rivier de Seine zakt 'langzaam, maar zeker'

De overstromingen in Frankrijk hebben inmiddels vier levens geëist. Nog eens 24 mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls zaterdag bekendgemaakt. Het water van rivier de Seine in Parijs zakt 'langzaam, maar zeker', zei Valls na overleg op het crisiscentrum dat de regering heeft ingericht.

 

Het waterpeil van de Seine steeg afgelopen dagen tot zes meter boven het normale niveau. De rivier heeft sinds dertig jaar niet zo hoog gestaan.


Valls kondigde aan dat de ministerraad zich volgende week buigt over de verstrekking van financiële hulp aan gedupeerden. Hij maande inwoners en bezoekers van Parijs 'de voorzorgsmaatregelen zorgvuldig in acht te nemen' en niet, zoals geregeld geconstateerd, zich op de overstroomde kades in de Franse hoofdstad te begeven.

In de Parijse voorstad Villeneuve-Saint-Georges werd het leger ingezet om bewoners te evacueren. Ook zijn sommige parken en begraafplaatsen gesloten en sporthallen geopend voor daklozen. In het rijke 16e arrondissement staan pleinen, kelders en garages onder water. In Frankrijk hebben inmiddels meer dan 5.500 mensen hun woningen na overstromingen moeten verlaten.

Het Louvre en het Musée d'Orsay in de Franse hoofdstad hebben de deuren gesloten vanwege wateroverlast. Ook is er reeds kunst geëvacueerd.

Nederland

Hevige en aanhoudende regenval heeft de afgelopen weken tot ernstige overstromingen geleid in Frankrijk, Duitsland, België en Roemenië. Het dodental staat, met de Fransen inbegrepen, nu op zeventien.

Ook in Nederland dreigt wederom veel neerslag. Het KNMI heeft voor zaterdag code geel afgegeven voor het midden en zuiden van het land. Het meteorologisch instituut verwacht zaterdagmiddag en -avond onweersbuien met lokaal veel neerslag. De zwaarste buien worden in het zuidoosten van het land verwacht.

Het verkeer in de regio Rotterdam ondervindt zaterdagavond last van noodweer. Dat levert op verschillende plaatsen files op, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Op de A20 bij Rotterdam staan op verschillende plaatsen grote plassen. Bij Schiedam is een deel van de snelweg ondergelopen. Hierdoor staat er in beide richtingen file. Elders gebeurden in het noodweer ongelukken, waardoor files zijn ontstaan. Dat gebeurde onder meer op de A20 bij Rotterdam-Centrum. Ook diverse lokale wegen staan onder water.

Volgens de brandweer zijn er meldingen binnengekomen van wateroverlast in Rotterdam, Schiedam en Maassluis. Het gaat om ondergelopen straten, tuinen en kelders.

Rock am Ring stilgelegd

Het Duitse muziekfestival Rock am Ring bij Koblenz is zaterdag op last van de autoriteiten stilgelegd. De organisatie hoopt halverwege de avond de optredens weer te kunnen hervatten.

De bliksem trof vrijdag tot wel 82 mensen, liet het deelstaatregering van Rijnland-Palts zaterdag weten. Een zware onweersbui trok vrijdagavond recht over het festivalterrein, waar 90.000 bezoekers zich hadden verzameld. Deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Roger Lewentz gaat ervan uit dat de optredens van zondag allemaal worden geschrapt. Dan wordt nog slechter weer verwacht.

Het is niet de eerste keer dat Rock am Ring door bliksem is getroffen. Vorig jaar raakten daardoor 33 mensen gewond.

Maak jouw eigen website met JouwWeb