Studie: legale wietteelt mogelijk goed voor bescherming mensenrechten
'Beschermen van burgers gaat boven VN-drugsverdrag' Legalisering van hennepteelt en -handel is wel degelijk mogelijk. Sterker: mensenrechten kunnen overheden ertoe verplichten het kweken en verhandelen van cannabis gereguleerd toe te staan als dat misdaden als moord en mishandeling of ongelukken ten gevolge van onveilige teelt voorkomt. Mensenrechten wegen zwaarder dan de VN-drugsverdragen die wietteelt en -handel verbieden.
Dit concluderen hoogleraar straf- en strafprocesrecht Piet Hein van Kempen en universitair docent Masha Fedorova van de Radboud Universiteit na onderzoek in opdracht van 27 grotere gemeenten. Die streven lokale wietregulering na omdat de criminaliteit rond hennepteelt volgens de gemeentebesturen onbeheersbaar wordt.
Illegale hennepkweek leidt tot crimineel geweld en corruptie, en daarnaast tot branden, legionellabesmettingen, stank- en andere overlast in woonwijken en tot gezondheidsrisico's voor gebruikers doordat elk zicht op de kweek ontbreekt. Volgens voorstanders zou regulering de weg vrijmaken voor kwaliteitsbewaking (toezicht op het gehalte aan THC, de actieve stof, en aan gewasbeschermingsmiddelen), controle op de keten, vermindering van criminaliteit en bescherming van de gezondheid van gebruikers en van burgers die gewild of ongewild bij de handel zijn betrokken, zoals omwonenden.
'Positieve verplichting tot bescherming van mensenrechten'
'Staat moet burger beschermen tegen gevolgen illegale teelt'
Mensenrechtenverdragen geven gemeenten tóch een mogelijkheid om de cannabishandel en - teelt te legaliseren, stelt de hoogleraar strafrecht Piet Hein van Kempen. 'Nederland staat nuchter tegenover cannabisgebruik. Er zijn ook landen mordicus tegen. Daarom is een vereiste dat andere landen er geen last van hebben. Zo moet er een gesloten kweek- en handelssysteem zijn, waarop streng wordt gecontroleerd.' (+)
Het is daarom goed verdedigbaar, schrijven de onderzoekers, dat regulering van de wietkweek als 'een positieve verplichting tot bescherming van mensenrechten geldt', zoals het recht op gezondheid (IVESCR en ESH) en de rechten op leven en tegen onmenselijke behandeling (IVBPR en EVRM).
De nationale overheid kan in principe volgens deze positieve mensenrechten bepalen of ze wietkweek en -handel reguleert, mits andere landen daarvan geen last hebben. Dat betekent dat er geen export mag plaatsvinden en er dus sprake moet zijn van een gesloten en streng gecontroleerd systeem voor teelt, handel en gebruik.
Ook zijn overheden die tot legalisering overgaan verplicht, volgens diezelfde mensenrechten, om het gebruik van cannabis te - blijven - ontmoedigen. Dit geldt voor alle drugs- en alcoholgebruik, omdat die middelen de gezondheid ondermijnen.
Beter dan gedoogbeleid
'De redenering luidt eigenlijk: door de negatieve gevolgen van een verbod, moet het verbod worden opgeheven. Dat zou betekenen dat dit straks ook kan gelden voor andere zaken die nu illegaal zijn.'
Hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops
De onderzoekers stellen nadrukkelijk niet dat legalisering beter is dan het Nederlandse gedoogbeleid, waarbij het roken van cannabis is toegestaan terwijl de teelt en handel goeddeels zijn verboden. Zij vinden slechts dat Haagse politici het argument 'legaliseren mag nu eenmaal niet' niet langer als tegenargument mogen gebruiken.
Hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops betwijfelt of de 'positiefrechtelijke doorwerking' van mensenrechten inderdaad zover gaat. 'Uitgesloten is het niet', stelt hij, 'maar de politiek zal straks waarschuwen voor de precedentwerking. De redenering luidt eigenlijk: door de negatieve gevolgen van een verbod, moet het verbod worden opgeheven. Dat zou betekenen dat dit straks ook kan gelden voor andere zaken die nu illegaal zijn.'
Maar legalisering van bijvoorbeeld harddrugs of wapens, reageert onderzoeker Piet Hein van Kempen, 'is niet te bereiken met het toepassen van mensenrechten - omdat de mens dan niet beter wordt beschermd'.
'Uitwassen gedoogbeleid terugdringen'
De betrokken gemeenten zijn blij met de conclusies. 'Dit rapport maakt voor ons de stap mogelijk die wij zo graag zetten', zegt Victor Everhardt (D66), in Utrecht wethouder volksgezondheid en een van de initiatiefnemers voor het onderzoek. 'Legalisering van cannabis biedt gemeentebesturen 'zicht op wat nu onzichtbaar is'. 'Met legalisering kunnen we de uitwassen van het gedoogbeleid terugdringen.'
Meer dan vijftig gemeenten hebben zich aangesloten bij de oorspronkelijke initiatiefnemers Utrecht, Eindhoven en Heerlen. 'We willen uitvinden of legalisering werkt en of het een verbetering is ten opzichte van het huidige systeem', stelt Everhardt. 'Cannabis is geen ongevaarlijk goedje. We zullen het gebruik ervan blijven ontmoedigen. Maar de realiteit is: mensen doen het toch. Dus hoe kun je cannabisbeleid als gemeente gecontroleerd organiseren? Elke logica zegt: we willen toezicht op wat daar allemaal gebeurt.'
Volkskrant - Wil Thijsen (30 mei 2016)
In North Carolina is de wc een slagveld
Amerika wordt steeds stedelijker en progressiever. Maar het platteland slaat terug: transgenders moeten in North Carolina weer naar de ‘verkeerde’ wc. „We worden jaren terug in de tijd geworpen.”
Ze weet het nog precies. Het was 15 maart 2015 toen Devin Lentz (47) voor het eerst naar een vrouwen-wc ging. Jarenlang had ze openbare wc’s gemeden. Maar nu maakte ze een lange autorit, en moest ze gewoon nodig. Kom op, had ze zichzelf moed ingepraat. Je bent een vrouw, je ziet eruit als een vrouw, lópen. Ze wachtte een rustig moment af, rende naar binnen, en ging met een bonzend hart zitten. Ze hield haar adem in toen ze iemand binnen hoorde komen. Bij het handen wassen dacht ze alleen maar: als de vrouw maar niet met me gaat praten, en mijn lage stem hoort.
Sinds die dag is Lentz, een vrouw met lange blonde lokken, de ‘verkenner’ voor een groepje transgenders in de stad Raleigh, in de conservatieve Amerikaanse staat North Carolina. „Naar de wc gaan is voor transgenders een angstige operatie. Op mannen-wc’s vallen snel woorden, of klappen. Bij vrouwen-wc’s blijft het meestal bij blikken.” Ze controleert daarom vooraf wc’s van restaurants voor andere transgenders. Is het er licht of donker? Wordt ze gek aangekeken door het personeel? Werken de sloten? Zo gaat het al een tijd goed. „Maar nu is iedereen bang. We worden weer jaren terug in de tijd geworpen.”
Betalingsbedrijf Paypal schortte een plan op voor uitbreiding in Charlotte dat 400 banen zou opleveren in reactie op de nieuwe wet.
Tv-productiebedrijf Lionsgate verplaatste de opnames voor een nieuwe tv-serie van North Carolina naar Vancouver (Canada).
Google-CEO Sundar Pichai ondertekende een brief waarin gouverneur Pat McCrory werd gevraagd de wet te vetoën.
80 CEO’s, onder wie die van van Apple, Facebook en Twitter, zetten eveneens hun handtekening onder deze brief.
Zanger Bruce Springsteen zegde een concert af uit solidariteit met degenen die zich tegen de wet verzetten. „Er zijn belangrijker dingen dan een rockconcert, zoals het gevecht tegen vooroordelen.”
Ook oud-Beatle Ringo Starr heeft een optreden in North Carolina afgezegd.
Zanger Bryan Adams deed hetzelfde in Mississippi, waar een soortgelijke anti-LHBT-wet is aangenomen als in North Carolina.
Amerika verandert razendsnel. Het land verstedelijkt, ook conservatieve staten als North Carolina. De steden worden steeds progressiever, en dominanter. Amerikanen zijn in spectaculair tempo ruimdenkender geworden over sociale onderwerpen, zoals het homohuwelijk, het minimumloon, of de doodstraf. In North Carolina namen steden antidiscriminatiewetten aan. Zo mochten transgenders in Charlotte, de grootste stad, sinds kort zelf kiezen naar welke wc ze gingen.
De staat nam snel een wet aan
Maar de staat, gedomineerd door conservatieve Republikeinen, sloeg terug. Het Congres van North Carolina nam in grote haast een wet aan, HB2. Sinds eind vorige maand mogen transgenders alleen een wc gebruiken die bedoeld is voor het geslacht bij geboorte. Devin Lentz, die zich naar eigen zeggen al sinds haar achtste vrouw voelt, mag alleen nog naar een mannen-wc.
Dat is niet alles. HB2 geeft een bindende definitie van discriminatie, maar noemt homoseksuelen of transgenders niet. Lokale antidiscriminatie-initiatieven zijn ongeldig. Wie last heeft van discriminatie op de werkvloer mag dat voortaan alleen nog via een landelijke rechter aanvechten. Dat is een omslachtige route. Volgens hoogleraar rechten Erika Wilson van de Universiteit van North Carolina zal discriminatie in de praktijk ongestraft blijven.
STATEN VERDEDIGEN HUN ‘RELIGIEUZE VRIJHEID’
In veel Amerikaanse staten is een tegenreactie van conservatieve politicite zien op de toegenomen emancipatie van homoseksuelen en transgenders.
Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar het homohuwelijk toestond hebben meerdere staten wetten aangenomen die ‘religieuze vrijheid’ moeten garanderen.
Mississippi nam vorige maand een wet aan die toestaat dat bedrijven diensten weigeren aan homoseksuele stellen. In sommige gevallen is ontslag omwille van seksuele voorkeur toegestaan.
Tennessee zal binnenkort een wet aannemen die therapeuten toestaat om diensten te weigeren aan cliënten om hun geaardheid. Ook is er een soortgelijke wet als in North Carolina in behandeling.
Bedrijven protesteren fel tegen deze wetten. Na druk van onder meer Citibank en Disney besloten gouverneurs in South Carolina en Georgia soortgelijke wetten niet te ondertekenen.
„Deze wet is een correctie van het platteland op de macht van de steden”, zegt sheriff Sam Page van het plattelandsdistrict Rockingham. In zijn gebied wonen zo’n 100.000 mensen. Net als veel sheriffs in de staat heeft Page gelobbyd voor de wet bij gouverneur Pat McCrory. „De mentaliteit van de steden is wat afgedreven van het gezonde verstand. Het werd tijd dat we aan de rem trokken”, zegt hij. Hoewel de steden groeien, beheersen districten als dat van Page nog altijd de politiek van North Carolina. Sinds 2010 is de gouverneur een Republikein, én is het Congres Republikeins. Sindsdien hebben ze veel wetten aangenomen om, zoals McCrory het noemt, de christelijke waarden te beschermen. Zo is het christendom sinds kort de officiële godsdienst van de staat.
Sheriff Sam Page kent geen transgenders in zijn district, „wel een paar homoseksuelen”. Hij heeft nooit gehoord van wc-incidenten met transgenders. Maar daar gaat het niet om, zegt hij. „North Carolina heeft een lange geschiedenis van zedenwetten. Sommige dingen horen gewoon niet in de publieke sfeer.”
17.442 zedendelinquenten
Het gaat Page niet om de transgenders, zegt hij. „Met deze wet moeten we seksuele roofdieren stoppen, mannen die ongestraft vrouwen-wc’s binnenwandelen. Er zijn in deze staat 17.442 zedendelinquenten. Als we hiermee één verkrachting kunnen voorkomen, ben ik al blij.” De sheriff vindt alleen dat de wet niet ver genoeg gaat. Er staat bijvoorbeeld niet expliciet in hoe het verbod moet worden nageleefd, en wat de straf is.
Principiële politiek is duur. Grote bedrijven boycotten de staat, of heroverwegen uitbreidingsplannen. Deutsche Bank en PayPal schortten hun uitbreiding in North Carolina op. Zanger Bruce Springsteen zegde een concert af. Apple, Google en Starbucks hebben geprotesteerd. Gouverneur McCrory probeerde deze week wat scherpe randjes van de wet te halen, maar trekt HB2 niet in.
Deze wet moet seksuele roofdieren stoppen
Sam Page, sherriff in North Carolina
Op het wekelijkse groepsgesprek van Devin Lentz zat de schrik er maandag goed in, zegt ze. „Het is de tijd van wraak op ons, zo voelde iedereen dat. Amerikanen zijn langzaam toleranter geworden voor transgenders. Nu krijgen we de tegenreactie. Zoals een elastiekje dat te ver is opgerekt, en dan hard op je hand slaat.”
De acceptatie van transgenders gaat volgens haar moeizaam, en zal alleen maar zwaarder worden. „Ik heb geen werk, dat is hier bijna niet te vinden als transgender. Het is gênant, maar ik woon weer bij mijn ouders, en draag wat ik in tweedehandswinkels vind.” Af en toe wordt ze uitgescholden op straat, maar, zegt ze, het is haar meegevallen. Zelfs haar conservatief-christelijke moeder heeft haar geaccepteerd. Haar vader noemt haar nog altijd „mijn zoon”.
Vanaf nu verwacht ze veel meer problemen. Een moeder mailde haar midden in de nacht over haar transgender zoon, een scholier. Hij mag niet meer naar de jongens-wc op school, en de moeder is bang dat hij weer gepest gaat worden.„Het gevaarlijke is dat deze wet transgenders indirect koppelt aan verkrachters. Dat lokt veel meer vijandigheid uit.
”Nrc - Guus Valk (14 april 2016)
bloedbad Orlando kan ook in Nederland gebeuren
De aanslag op de nachtclub in Orlando zaterdag, waarbij vijftig doden vielen, is als een bom ingeslagen in de homogemeenschap in Nederland. De mogelijkheid van dergelijk grootschalig anti-homogeweld sluimerde in het onderbewustzijn, maar maakt in één klap duidelijk 'dat je ook in Nederland kan worden vermoord omdat je lesbisch, homoseksueel, biseksueel of een transgender bent', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.
Bij het COC kwamen afgelopen weekeinde veel bezorgde telefoontjes en e-mails binnen. Ineke: 'Verslagenheid en verdriet overheersen. Maar er is ook veel boosheid, omdat je zomaar kan worden neergemaaid om wie je bent.'
Secret Garden, een stichting die zich inzet voor bi-culturele lhbt'ers, registreert een groeiende angst bij zijn achterban voor de veiligheid in Nederland. 'Vooral onder vluchtelingen', zegt woordvoerder Emir Belatoui. 'Ze zijn gevlucht vanwege hun veiligheid, maar worden hier bedreigd in azc's .' Belatoui is ervan overtuigd dat ook in Nederland potentiële daders rondlopen. 'Veel Arabieren kunnen niet omgaan met seksuele diversiteit.'
Hij wijst op een Facebookpagina voor de Arabische gemeenschap in Europa met veel postings uit Nederland. Homo's worden daarin expliciet met de dood bedreigd. Onder een foto van twee homo's die hand in hand lopen staan teksten als 'doodt degenen die zich niet aan de wetten van Allah houden'. De Facebookpagina zou zich, vanwege de 'zondige' foto moeten omdopen tot 'schande voor de Arabieren in Nederland'.
Belatou
i heeft Facebook gevraagd de dreigende teksten te verwijderen. Dat was maandagmiddag nog niet gebeurd.
Maandagavond hielden diverse homo-organisaties een herdenkingsbijeenkomst voor de Orlando-slachtoffers bij het homo-monument in Amsterdam, onder het motto 'liefde wint'. Ineke: 'Geheel in de geest van onze Amerikaanse collega's van OutRight. We moeten ons niet laten opzetten tegen de moslimgemeenschap. Wij hebben ook moslim-lhbt'ers in onze achterban. Tegelijkertijd zijn we Gekke Gerritje niet en moeten we rekening houden met terroristisch geweld uit moslimhoek.'
Inclusief
Dat is ook de houding van voorzitter Gert-Jan van Leeuwen van de christelijke vereniging voor homo's en lesbiennes ContrariO. 'We moeten waakzaam zijn en slim handelen, dus het wij-zij-discours vermijden. Vooral een vereniging die zich laat inspireren door het geloof, moet inclusief blijven denken', zegt hij.
Zaterdag, bij de afsluiting van het ContrariO-seizoen, zal de vereniging stilstaan bij de impact van Orlando op de homogemeenschap in Nederland. Van Leeuwen: 'We laten ons niet bang maken. Wij staan pal voor de vrijheid die we hier hebben.'
Ineke van het COC wil niet onmiddellijk pleiten voor extra beveiliging van homo-ontmoetingsplekken, of de GayPride deze zomer in Amsterdam. 'Het is nog niet helemaal zeker of de Orlando-schutter terroristische drijfveren had. We moeten nuchter blijven.' Wel rekent ze erop dat de mogelijkheid van een dergelijke aanslag in Nederland door IS, die 'bepaald geen liefhebber is van homoseksualiteit' , wordt meegenomen in dreigingsrisico's.
Alert
Al voor de aanslag in Orlando heeft Ineke de politie daarom gevraagd, vanwege 'signalen uit het buitenland, met name Turkije'.
Dat gebeurt volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorisme en veiligheid (NCTV) ook. 'Onze open samenleving kent een veelheid van doelwitten. We zijn dus alert op veel locaties, ook op die waar lhbt'ers bijeenkomen.'
Of de GayPride, die op 23 juli begint met Pink Saturday in het Amsterdamse Vondelpark, dit jaar extra wordt beveiligd, wil hij niet zeggen. 'Over veiligheidsmaatregelen doen we nooit mededelingen.'
Volkskrant - Janny Groen (13 Juni 2016)
Maak jouw eigen website met JouwWeb